Rubriky
Akce

Vernisáž výstavy Buď připraven!

V pondělí 7. září 2020 proběhla v Městské knihovně vernisáž výstavy Buď připraven!

Vernisáž jsme zahájili Junáckou hymnou. V úvodním slovu zástupce vedoucí střediska Jakub Fibigar – „Donald“ seznámil s výstavou samotnou i okolnostmi, za kterých byl skauting zakázán a poté obnoven právě před 30 lety. Paní starostka Mgr. Magdaléna Peterková pozdravila přítomné skautky a skauty, vzpomněla na dobu, kdy ona sama chodila do skautu a poděkovala starším skautům, že jsou stále aktivními členy a předávají zkušenosti mladším, i mladším skautům za to, že myšlenky a ideály skautingu šíří dál. Závěrem popřála pevné zdraví a vydaření výstavy.

Následovalo promítání filmu Hledání lilie, věnující se problematice obnovení skautingu po listopadu 1989. Skauti zažívali stejnou euforii, jako každý, kdo toužil po demokracii, ovšem obnova nebyla snadná. Dokument řeší problémy, jakými peripetiemi si obnova skautingu prošla a problémy, se kterými se skauti museli vyrovnat.

Na závěr naši oldskauti zavzpomínali na začátky skautingu v České Třebové po roce 1990, a také jak se skauting postupně vyvíjel v podstatě až do dneška. Rádi jsme si vyslechli jejich vzpomínky a poselství a děkujeme za to!